ЧИ ГОТОВА ДИТИНА ДО ШКОЛИ?

ТЕСТ ДЛЯ БАТЬКІВ

1. Чи хоче Ваша дитина йти до школи?

2. Чи приваблює Вашу дитину в школі те, що вона там багато дізнається, і в ній буде цікаво вчитися?

3. Чи може Ваша дитина займатися самостійно якою-небудь справою, що вимагає зосередженості протягом 30 хвилин (наприклад збирати конструктор)?

4. Чи правда, що Ваша дитина у присутності незнайомих анітрохи не соромиться?

5. Чи вміє Ваша дитина складати розповіді по малюнку не менше ніж з п'яти речень?

6. Чи може Ваша дитина розповісти напам'ять кілька віршів?

7. Чи вміє Ваша дитина змінювати іменники по числах?

8. Чи вміє Ваша дитина читати по складах, або читати цілі слова?

9. Чи вміє Ваша дитина рахувати до 10 і назад?

10. Чи може Ваша дитина вирішувати прості задачі на віднімання, або додавання одиниці?

11. Чи має Ваша дитина тверду руку?

12. Чи любить Ваша дитина малювати і розфарбовувати малюнки?

13. Чи може Ваша дитина користуватися ножицями і клеєм (наприклад, робити аплікації)?

14. Чи може Ваша дитина зібрати розрізну картинку з п'яти частин за одну хвилину?

15. Чи знає Ваша дитина назви диких і домашніх тварин?

16. Чи може Ваша дитина узагальнювати поняття ( наприклад, назвати одним словом "овочі" помідори, моркву, цибулю)?

17. Чи любить Ваша дитина займатися самостійно - малювати, збирати мозаїку тощо)?

18. Чи розуміє і точно виконує Ваша дитина словесні інструкції?

Результати обстеження залежать від кількості позитивних відповідей на питання тесту.

ЯКЩО ВОНИ СКЛАДАЮТЬ:

15-18 балів - можна вважати, що дитина цілком готова до того, щоб йти до школи. Ви недарма з нею займалися, а шкільні труднощі, якщо вони і виникнуть, будуть легко подолані.

10-14 балів - Ви на правильному шляху, дитина багато чого навчилася, а зміст питань, на які Ви відповіли запереченням, підкаже Вам напрямок прикладення подальших зусиль.

9 і менше - почитайте спеціальну літературу, постарайтеся приділяти якомога більше часу заняттям з дитиною і зверніть особливу увагу на те, чого вона не вміє. Результати можуть Вас розчарувати. Але пам'ятайте, що всі ми - учні у школі життя. Дитина не народжується першокласником, готовність до школи - це комплекс здібностей, що піддаються вправам. Вправи, завдання, ігри, обрані Вами для розвитку дитини, легко і весело можна виконати з мамою, татом, бабусею, старшим братом - з усіма, хто має у своєму розпорядженні вільний час і бажання займатися. При підборі завдань зверніть увагу на слабкі місця своєї дитини. Корисно, щоб дитина уміла читати й трохи писати, рахувати, - якщо дитина випереджає вимоги програми, вона буде краще себе почувати в школі.

Ви можете дати волю своїй фантазії і видозмінити завдання, а можете точно дотримуватися інструкції, - у будь-якому випадку Ваша дитина росте і наближається до школи. Але пам'ятайте, будь ласка, кілька простих правил. Заняття з малюком повинні бути обопільно добровільними. Їх тривалість не повинна перевищувати 35 хвилин. Не намагайтеся пропонувати дитині завдання, якщо вана стомлена. Постарайтеся, щоб заняття мали регулярний характер.

Навчайте дитину звертати увагу на те, як звучать слова - пропонуйте їй виразно повторювати слова, як українські, так і іноземні, знайомі і незнайомі ("електрифікація", "магістратура" тощо). Вчить з дитиною вірші, скоромовки, вигадуйте казки. Просіть повторювати напам'ять почутий текст і переповідати його своїми словами. Дуже корисно запам'ятовувати різні предмети, їх кількість і взаєморозташування, звертайте увагу дитини на деталі пейзажу і навколишнього оточення. Не забувайте частіше просити її порівнювати різні предмети і явища - що в них спільного і чим вони відрізняються.

Запропонуйте дитині запам'ятати послідовність цифр, (наприклад, номери телефонів). Добре стимулюють розвиток концентрації уваги ігри - лабіринти, в яких потрібно "простежити" доріжку персонажа, а також завдання на порівняння двох майже однакових малюнків.

Не нехтуйте заняттями, розвиваючими і зміцнюючими дрібні рухи рук: ліплення, малювання, аплікації, ігри з конструкторами типу ЛЕГО - все це створює передумови для формування гарного почерку і сприяє розвитку мислення дитини. Використовуйте підручні засоби - можна відокремити горох від кукурудзи або бобів, посортувати гудзики, розкласти сірники.

І як би не просувалися об'єктивні успіхи Вашої дитини, намагайтеся створювати здоровий настрій перед школою, при якому вона би прагнула до знань, не боялася поганих оцінок і була упевнена в тому, що, відмінник чи двієчник, вона все одно для Вас найулюбленіша.

Кiлькiсть переглядiв: 1024

Новини

Календар

Попередня Жовтень 2019 Наступна
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031